Z prostotą i rodzinną wyrozumiałością. Tak najlepiej określić wszystko to, co powstaje we włoskiej kuchni. Soczyste i zawsze świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, do tego szczypta miłości i każde danie z łatwością może otrzymać kolejną gwiazdkę w światowym rankingu kulinarnym. A przecież nic nie nadaje smaku potrawom tak, jak Amour.
Nawet najmniejsza trattoria we Włoszech może pochwalić się kartą, na widok której podniebienie szaleje z radości, a wyobraźnia mnoży nieskończoną ilość połączeń smaków. Pizza, opalana w kamiennym piecu, risotto połączone delikatnym śmietanowym musem i te owoce morza, których świeżość doprowadza do euforii. A wszystko to okraszone winem de la casa. Bo w końcu każdy restaurator wie, że to właśnie wino potęguje właściwości potrawy.
Wybierając się do słonecznej Italii musisz wiedzieć, że swoista etykieta związana z spożywaniem, obowiązuje każdego – od południowej Sycylii po najdalsze zakątki Rzymu. A reguła wszędzie jest taka sama: pamiętaj, że posiłek to filozofia. Na śniadanie zamów cornetto z dodatkiem domowo wykonanej marmolady i cappuccino. Najlepiej takie, w którym pianka jest wyższa od filiżanki. Pora obiadowa, albo sjesta dla niewtajemniczonych, to prawdziwy popis zdolności kulinarnych. Tutaj wybór jest wręcz nieograniczony – zaczynając od makaronów z oliwą, przechodząc przez wspomnianą wcześniej pizzę (zawsze na cienkim cieście!) z pomidorami i parmezanem, kończąc na fantazyjnych kształtach sałat. Idealnym zakończeniem posiłku będzie kilka minut spędzonych w Galaterii. Wariacji kolorystycznych i smakowych, włoskich lodów nie da się policzyć. Czekoladowe, owocowe lub orzechowe. Zawsze wykonane z najwyższej jakości śmietanki i wyłącznie z naturalnych składników.
Kolacja będąca ukoronowaniem ciężkiego dnia spędzonego w pracy, to prawdopodobnie najważniejszy posiłek we Włoszech. Koniecznie spędzona w gronie przyjaciół lub rodziny, rozpoczyna się od Antipasti. Kilka rodzajów oliwek, chrupiącego pieczywa, marynowanych warzyw lub Carpaccio z łososia. Już możesz być pełny, a to dopiero początek wystawnej uczty. Danie główne może wywołać u Ciebie smakowy zawrót głowy. Ten wybór soczystych mięs, dodatków, warzyw…. Zachwyca! A na koniec lampka wina, najlepiej czerwonego, z lekką nutą pomarańczy.
Teraz już wiesz, że Włochy to idealne miejsce dla Ciebie. Nawet jeśli (nie)jesteś kulinarnym odkrywcą smaków. Teraz już możesz kierować się włoskim zapachem amour pakując swoją walizkę przed wyjazdem. A jeśli do urlopu jeszcze kilka miesięcy, lub jeśli nie stać Cie na kulinarną podróż do Włoch, możesz ją odbyć …. w Bielsku-Białej! Tak, tak, nasze miasto to prawdziwa ambasada włoskiej kuchni. Stało się tak przede wszystkim z powodu usytuowania dużej filii firmy Fiat w Bielsku-Białej, a co za tym idzie, napływowi Włochów na Podbeskidzie. Ma to również wpływ na dużą popularność języka włoskiego w lokalnych szkołach językowych.
A może chodzi o smak? Smak, który broni się sam i jest niezwykle popularny na całym świecie? Jaki nie byłby powód, Bielsko-Biała może się szczycić przynajmniej kilkoma włoskimi restauracjami na bardzo wysokim poziomie. Dwie z nich zostały rozsławione przez program pani Magdy Gessler pt .„Kuchenne rewolucje”, w którym pomaga rozwiązać chwilowe problemy w restauracjach. Teraz są oblegane, a żeby zarezerwować stolik na weekend, trzeba się umawiać co najmniej tydzień wcześniej.
I nie myślimy tutaj o sieciowych pizzeriach, w których pizza ma niewiele wspólnego ze swoim włoskim oryginałem, tylko o oryginalnych włoskich daniach przygotowanych w oparciu o tradycyjne receptury. Świeże owoce morza, makaron z Bottargą, risotto z szafranem, canelloni ze szpinakiem- to tylko niektóre z pozycji w menu prawdziwych włoskich restauracji, którymi może się poszczycić Bielsko-Biała. Więc nie musicie pakować walizek, planować długiej podróży i brać 2 tyg. urlopu. Wystarczy wolny weekend, fundusze, dobre nastawienie i apetyt!